Πίσω στην κορυφή

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Λαμπετίου

labeti_laografiko




Διατήρησαν τις μνήμες ζωντανές
Την ιστορία του τόπου τους, του Λαμπετίου, διέσωσαν οι κάτοικοι της περιοχής καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο παρελθόν, και μέσα από τους χώρους του, να γνωρίσει τον τρόπο που ζούσαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια οι παλιότερες γενιές.
Ένα Λαογραφικό Μουσείο, ένα σπίτι ουσιαστικά -με ενοποιημένα όμως δωμάτια- που διαθέτει όλα εκείνα τα αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά οι παππούδες και οι γιαγιάδες των σημερινών νέων του Λαμπετίου.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής παρουσία εκπροσώπων φορέων, συλλόγων, αρχών και δεκάδων κατοίκων, από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο ενώ νωρίτερα τελέστηκε και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην οποία και χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός. Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Ωλένης συνεχάρη τον Εκπολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Λαμπετίου «το Κικήσιο» που είχε και την πρωτοβουλία δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου τονίζοντας ότι η εξαιρετική αυτή προσπάθεια διασώζει ουσιαστικά τον τρόπο ζωής των παλαιότερων. 
Ακολούθως ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου κ. Αριστείδης Αθανασακόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείο προσφέροντας οικογενειακά κειμήλια και παραδοσιακά αντικείμενα που είχαν στα σπίτια τους και κυρίως τον εφημέριο του Λαμπετίου πατέρα Διονύσιο Μιχαλόπουλου που αφιέρωσε όλες τους τις δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου ενώ η εκπαιδευτικός κ. Έφη Μακρυκώστα μίλησε για τη σημασία της ίδρυσης Λαογραφικών Μουσείων για τη διατήρηση και τη διάδοση των παραδόσεων στις επόμενες γενιές.
Ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος συνεχάρη τους δημιουργούς του Λαογραφικού Μουσείου τονίζοντας ότι η λειτουργία του θα βοηθήσει στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης που ασθενεί.

πηγή:ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου